מה המשמעות של תיקו?
מה קורה עם כל הקבוצות באותו בית מסיימים בתיקו?
אשמח להסבר
שתף\י עם חבריך ברשות החברתיות הבאות:
אולי התשובה הזאת יכולה לעזור לך להבין:
כמה נקודות צריך בשביל לעבור שלב במונדיאל?
הפורמט הנוכחי, מאז 1998, מתייחס לארבע נבחרות בכל בית, שממנו עולות שתיים לשמינית הגמר. 6 נקודות מבטיחות כמעט תמיד עליה לשלב הבא, אבל באופן תאורטי יכול להיווצר מצב של שלוש נבחרות עם 6 נקודות ונבחרת אחת עם 0. יש לציין כי במקרים לא מעטים נבחרות עולות עם 5 נקודות וגם עם 4, כמובן בהתאם לתוצאות הבית. המינימום לעליה הוא שתי נקודות במקרה שבו נבחרת אחת מנצחת את כל המשחקים והשלוש האחרות מסיימות בתיקו את המשחקים ביניהן. מקרה כזה מעולם לא קרה בתולדות המונדיאל, אבל פעמיים נוצר מצב שבו נבחרת שסיימה עם 3 נקודות, כלומר בלי שניצחה, העפילה לשלב הבא. איטליה ב-1982, שגם זכתה בטורניר וצ'ילה ב-1998.
מה הם שוברי השוויון בשלב הבתים?
אם שתי נבחרות או יותר סיימו את שלב הבתים עם אותו מספר נקודות, מה שיכריע הוא:
1. הפרש שערים כללי טוב יותר
2. מספר שערים רב יותר שנכבשו בכל המשחקים.
אם שתי נבחרות או יותר יהיו שוות גם אז, מה שיכריע הוא:
1. מספר הנקודות שהשיגו הנבחרות במפגשים הפנימיים ביניהן
2. הפרש שערים בין הנבחרות במפגשים הפנימיים
3. יותר שערים שהובקעו בין הנבחרות במפגשים הפנימיים
4. מאזן נקי יותר של כרטיסים צהובים ואדומים. כל צהוב שווה מינוס נקודה, כל הרחקה בשני כרטיסים שווה מינוס 3 נקודות, הרחקה ישירה שווה מינוס 4 נקודות ואילו צהוב + אדום ישיר שווה מינוס 5 נקודות.
5. פיפ"א תערוך הגרלה בין הנבחרות בשובר השוויון האחרון. במונדיאל הקודם, יפן הקדימה את סנגל ועלתה לשמינית גמר בגלל מאזן נקי יותר של צהובים ואדומים.
שלום שוב,
חישוב הניקוד הוא מורכב ויש הבדל בין חישוב הניקוד של פיפ"א לבין אופ"א.
לצורך העניין פיפ"א אחראים על גביע העולה, ואופ"א על הליגה האירופאית.
בכל אופן לשאלתך בנוגע למונדיאל, החישוב הוא כזה, הנבחרות נמדדות על פי שקלול התוצאות שהשיגו בכל המסגרות בארבע השנים האחרונות (נניח מאוקטובר 2013 עד אוקטובר 2017), לפי ארבעה קריטריונים:
נבחרת ישראל צנחה אל המקום ה-98 בדירוג (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
נבחרת ישראל צנחה אל המקום ה-98 בדירוג(צילום: ראובן שוורץ)
1. תוצאת המשחק: כל ניצחון שווה 3 נקודות, ניצחון בפנדלים 2, תיקו או הפסד בפנדלים 1 והפסד 0.
2. חשיבות המשחק: הנקודות שנצברו מוכפלות ב-4 אם מדובר בניצחון במונדיאל, 3 בגביע הקונפדרציות או באליפות יבשתית, 2.5 במשחקי מוקדמות ו-1 במשחק ידידות. נבחרת פלסטין, למשל, נהנתה ממשחקים מול יריבות חלשות במיוחד במוקדמות אליפות אסיה, מה שסייע לה לעקוף את ישראל לראשונה בהיסטוריה.
3. חוזק היריבה: ככל שמנצחים יריבה חזקה יותר, מקבלים ניקוד גבוה יותר. חוזק היריבה נע בין 2 (המדורגת ראשונה בעולם) ל-0.5 (המדורגות 150 ומטה). החישוב נעשה כך: (200 מינוס דירוג היריבה בפיפ"א) לחלק ל-100.
4. חוזק האזור: נבחרת בדרום אמריקה שווה 1, אופ"א 0.99 וכל שאר היבשות 0.85. מחברים את שני האזורים ומחלקים בשתיים.
ועכשיו מחשבים: תוצאת המשחק X חשיבות המשחק X חוזק היריבה X חוזק האזור = נקודות על המשחק. אותן נקודות מוכפלות במאה. הניקוד השנתי הוא הממוצע של כל הנקודות מהמשחקים שהושגו באותה שנה (סך נקודות חלקי מספר המשחקים). מוסיפים את הניקוד המשוקלל של השנים הקודמות ומקבלים את הדירוג. כדי שהתוצאות העדכניות יהיו חשובות יותר, 100 אחוזים מהממוצע של השנה האחרונה נחשבים בדירוג, ואז, לפי הסדר, 50, 30 ו-20 אחוז.